Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

Eπίσημη παρουσίαση του Προτύπου LIONS

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νεμέας η επίσημη παρουσίαση του Προτύπου LIONS για την πιστοποίηση οίνων ΠΟΠ Νεμέα εξαιρετικής ποιότητας.
Το Πρότυπο LIONS αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ για το Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), μέσα από μια εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων. Το πρότυπο LIONS στοχεύει στην:
– ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης των φυσικών πόρων μέσα από την παραγωγή σταφυλιών υψηλής ποιότητας και ήπιων αποδόσεων.
– διατήρηση και βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών της ζώνης παραγωγής μέσα από την εφαρμογή μεθόδων ήπιας γεωργίας
– υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των παραγωγών και των οινοποιείων της περιοχής ΠΟΠ Νεμέα, και εντέλει
– παραγωγή οίνων ΠΟΠ Νεμέα στο πιο υψηλό επίπεδο ποιότητας
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του ΣΟΝ κ. Νίκο Βλάχο και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ κ. Δημήτρη Δημητριάδη.
Στη συνέχεια ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του Προτύπου LIONS καθώς και των σχετικών διεργασιών παραγωγής, ελέγχου και πιστοποίησης από τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκλειστική εφαρμογή του, κ. Κωνσταντίνο Στάμου και Δημήτρη Σωτηρόπουλο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών οινοποιείων και παραγωγοί Αγιωργίτικου, οι οποίοι έδειξαν ισχυρό ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό εγχείρημα και έθεσαν πλήθος ερωτήσεων στους εκπροσώπους του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ σχετικά με την εφαρμογή του Σχήματος Πιστοποίησης LIONS και τις απαιτήσεις που αφορούν τόσο στην παραγωγή των σταφυλιών όσο και στην οινοποίηση.
Το Πρότυπο LIONS εφαρμόζεται για πρώτη φορά κατά το έτος 2024 και ήδη οι πρώτοι παραγωγοί και οινοποιεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υπαγωγής στο Σχήμα Πιστοποίησης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.dionet.gr/?page_id=2614