Η δεύτερη μέρα του καθιερωμένου πλέον συνεδρίου «Το μήλο στον Κόσμο», που θα λάβει χώρα μέσα στα πλαίσια της έκθεσης Interpoma στις 15 και 16 Νοεμβρίου του 2018, θα είναι αφιερωμένο στο μέλλον της βιολογικής παραγωγής.
Ο τίτλος της πρώτης συνεδρίας είναι «Βιωσιμότητα στην παραγωγή μήλου: Οργανική και Ολοκληρωμένη Παραγωγή», και θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου. Αυτό το διετές διεθνές συνέδριο γίνεται στα πλαίσια της έκθεσης Interpoma, του μοναδικού διεθνούς γεγονότος που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα μήλα, και θα διεξαχθεί στη Φιέρα Μπολζάνο από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου του 2018.
Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση διάφορων θεμάτων που αφορούν τη σύγχρονη παραγωγή μήλων και τις προοπτικές της, τόσο από γεωπονική όσο και από τεχνολογική άποψη. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλίες κατά την πρωινή σύνοδο την δεύτερη μέρα εξετάζουν κυρίως την οργανική και ολοκληρωμένη παραγωγή. Η Φριτζ Πρεμ από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βιολογικών Φρούτων θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και παρακάτω ακολουθούν ορισμένα από τα ζητήματα που θα θίξει.
«Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι οι αγορές που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της βιολογικής γεωργίας», εξηγεί η κα. Πρεμ . «Η βιωσιμότητα, η προστασία των πόρων και η περιβαλλοντική συνείδηση δεν είναι τόσο σημαντικές σε άλλες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου. Όταν εξετάζουμε συγκεκριμένα την Ευρώπη, η Γερμανία και η Γαλλία απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βιολογικών μήλων. Ωστόσο, οι αγορές βιολογικών μήλων αναπτύσσονται επίσης ραγδαία στη Σκανδιναβία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και, πιο πρόσφατα, την Ισπανία.
Όσον αφορά την παραγωγή, η Ιταλία πρωτοστατεί στον τομέα των βιολογικών μήλων στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Αυστρία.
«Έτσι, στη βιολογική παραγωγή χρειάζονται ισχυρές και έντονες ποικιλίες», ισχυρίζεται η κα. Πρεμ. Επιπλέον, τα μήλα είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, δεδομένου ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια πριν η παραγωγή μπορέσει να μετατραπεί σε βιολογική. «Οι πιο βιώσιμες ποικιλίες για βιολογική παραγωγή, είναι οι Topaz, Bonita και Natyra, οι οποίες έχουν μια ανθεκτική φλούδα, αλλά και τα Gala και Pinova αποδίδουν επίσης καλά αποτελέσματα για τον ίδιο λόγο» υποστηρίζει η κα. Πρεμ.
«Η βιολογική παραγωγή αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στις χώρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη», συνεχίζει η κα. Πρεμ. «Στην πραγματικότητα, ο βιολογικός τομέας ήδη αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του συνολικού όγκου πωλήσεων στην Αυστρία και περίπου 5-7% στις σημαντικότερες αγορές, όπου συνεχίζει να αυξάνεται. Η ζήτηση αυτή συμβάλλει έτσι στην τόνωση του βιολογικού συντελεστή μετατροπής στον τομέα της παραγωγής».
Τέλος, η κα Πρεμ θα μιλήσει για το μέλλον της αγοράς βιολογικής καλλιέργειας μήλων και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει στο συμπέρασμα, «βλέπουμε πολύ μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της βιολογικής έρευνας και δοκιμών. Η εξειδίκευση αυξάνεται μεταξύ των παραγωγών και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από τη διεθνή ανταλλαγή γνώσεων, η οποία συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή. Επιπλέον, η ζωτικότητα και η ευρωστία των φυτών αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η διαχείριση του εδάφους φαίνεται να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων».
Πηγή: Γκόγκος Πέτρος, Agronews