H Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, συνδιοργανώνουν τον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου 16 έως 18 Μαρτίου 2018 στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο, υλοποιείται σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης:
-Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
-Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης
-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
-Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου
-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
-Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
-Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Οι προηγούμενες διοργανώσεις του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες, καθώς η συμμετοχή των τυποποιητών ελαιολάδου ήταν μεγάλη.
Μάλιστα ο αριθμός των δειγμάτων συμβατικών και βιολογικών ελαιολάδων, νέων και παλαιότερων τυποποιητών αυξάνει χρόνο με το χρόνο.
Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της ποιοτικής και εμπορικής αξίας, του επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου.
Οι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC, καθώς και ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης, Antonio Giuseppe Lauro.
Η κριτική επιτροπή (tasting panel) θα απαρτίζεται επίσης από καταρτισμένους γευσιγνώστες (και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες), οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια και panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι η συντονίστρια του διαγωνισμού.
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού θα είναι δύο:
-Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2018
-Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2018.
Η αξιολόγηση των δειγμάτων, από την κριτική επιτροπή, θα διαρκέσει 2 ημέρες (16 & 17 Μαρτίου) και την Κυριακή στις 18 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.
Δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 εδώ